Beltane viering in Vijfhuizen

Beltane op Keltfest, 2018

Tijdens Keltfest in Vijfhuizen werdt er ook Beltane gevierd.
Hoewel de datum: 26 & 27 mei 2018, meer tussen Beltane en Litha inzat,
was het een heel geslaagde, mooie Beltane viering.




We begonnen de Beltane viering met een wilde jacht. De mannen en de vrouwen vormden apparte groepen, de vrouwen kregen een ring met linten en de mannen een stokje. Vervolgens begon dan de wilde jacht: de mannen jaagden op de vrouwen en voor iedere vrouw die door een man aangetikt werd, kreeg de man een ring met linten die hij op zijn stokje deed. De man met de meeste ringen werdt de meikoning. Na de jacht werden de ringen van ieder­een geteld en was bekend wie de mei­ko­ning was. De meikoning werdt gekroond met een krans en kon nu zijn mei­ko­nin­gin kiezen. De door de meikoning gekozen meikoningin werd gekroond en kreeg een mooie lange sluier. We volgden de meikoning en meikoningin in een processie rond een deel van het Keltfest terein in Vijfhuizen...




Tijdens de processie zongen we een mooie song:

We light the Beltaine fires - tonight - tonight
To celebrate abundance - of life - of life
Often slow is fast and fast is slow
Round and round the maypole we go - we go
And round and round the maypole we go

Na de processie verdeelden we ons weer in twee groepen van mannen en vrouwen. De vrouwen deden een ritueel bij de opening in de aarde waar de meiboom zou komen en de mannen gingen de meiboom halen. De krans met linten werd ritueel aan de meiboom bevestigd waarna deze door de mannen recht overeind in het gat in de aarde werdt geplaatst. De meikoning en de meikoningin kregen ieder een lint en opende samen met aanwezigen de meiboomdans. We dansten op doedelzak muziek rond de meiboom, de helft linksom en de andere helft rechtsom, zodat de linten al dansende een mooi patroon rond de meiboom vormden.
Men heeft een mooie moderne symboliek gekoppelt aan de dans met de linten rond de meiboom op Keltfest; de paal stelt het mannelijk geslacht voor en het gat in de aarde als ook de krans het vrouwelijke geslacht. De witte en rode linten zouden voor het mannelijke zaad en vrouwelijke menstruatiebloed staan.

De dans met de linten is echter nog geen tweehonderd jaar oud; de eerste mei­boom­dans met linten komt van een toneelstuk genaamd "Richard Plantagenet" uit 1836 in het Victoria Theater in Londen (Hutton Blz.296). Deze meiboomdans sloeg aan en de meiboom dans met de linten verspreide zich snel. De dans is heel leuk om te doen en hoewel het vaak wat rommelig verloopt krijg je toch altijd een heel mooi uniek patroon op de meiboom. De meiboom zelf komt mogelijk van een paalgod of godin danwel van de wereld­boom; Yggdrasil.

Vuurspringen

Na de meiboom dans zouden we over het vuur gaan springen. Dit is een oeroud gebruik waarbij men tussen twee vuren doorging of driemaal over het vuur sprong. Ook het vee werd met Beltane tussen twee vuren door gedreven. Dit had een reinigende functie en garandeerde ook een gezonde en vruchtbare periode. Hoe hoger je over het vuur sprong, hoe vruchtbaarder de komende periode...




Tijdens het vuurspringen werden we toegezongen met deze lekkere song:

Dancing fire is Burning burning
Dancing fire is lighting my way.   2x

I see the light, I feel the light,
I know the light, I am the light.    2x

Hiermee kwam er dan een einde aan een zeer geslaagde Beltane viering
op deze nieuwe Keltfest locatie!
Martin Roek

Lees verder over...

Beltane vieren

Beltane vieren
30 april / 1 Mei
 
meer info

Keltfest.nl

Keltfest
hopelijk weer in mei 2024
 
meer info

Geschiedenis Meiboom

Geschiedenis meiboom
Geschiedenis
 
meer info